Blog Runner

El magatzem digital (I)

Posted on: 28 enero, 2010

Gràcies a internet, i a Google, cada dia tenim una capacitat d’accés a la informació molt més gran. L’algorisme de cerca de Google prioritza les planes pel nombre d’enllaços que li fan referència i la importància d’aquestes. Però aquesta no és l’única forma de trobar informació. Moltes vegades navegant trobem planes webs o informació que ens poden ser d’utilitat i ens agradaria guardar-les per una posterior lectura o com a referència. Bàsicament existeixen dos tipus de planes webs a internet, aquelles planes dinàmiques on la informació caduca i aquelles planes estàtiques on la informació és atemporal (hi ha altres combinacions però una plana estàtica amb informació que caduca o una plana dinàmica amb informació atemporal no tenen gaire sentit…).
La meva forma personal d’organitzar tota aquesta informació és fent ús de dues eines 2.0. La primera d’elles és Delicious i la segona Google Reader. El secret d’aquestes aplicacions està en que com a internautes, encara que de vegades no ho sembli, no som illots aïllats de la resta, tot al contrari. Aquestes aplicacions permeten fer-ne ús de la informació, en forma d’etiquetes, que han generat altres usuaris de forma que si estem interessats en un tema en concret, podem veure els “suggeriments”, etiquetes, que altres persones han fet sobre aquell tema.

Technorati Tags:
, , , ,


La idea de Delicious és molt senzilla d’entendre. Tothom quan navega, si troba una plana web interessant el que fa és guardar-la als seus favorits, de forma local i sense connexió amb la resta d’internautes. El que Delicious vol és quasi el mateix, però que aquesta informació que consideres important, has invertit una mica del teu temps en valorar que allò et pot ser útil un altre dia, no la reservis únicament pel teu ús, si no que en facis difusió. Per dir-ho clar, és la versió 2.0 dels favorits d’internet. A et permet una de les accions més importants avui en dia, etiquetar la informació. Sense etiquetes no es poden fer cerques, i si no pots cercar la informació no existeix. A més Delicious et permet tenir sempre que naveguis tots els teus favorits. D’aquesta forma no depens de tenir el navegador del teu ordinador per trobar aquella plana web interessant. Però millor fiquem un exemple:
Evidentment el primer pas és el de crear un usuari i un password (el tema de la gestió de paraules clau ja el tractarem un altre dia…)a Delicious i descarregar el complement de Delicious Bookmark. Amb aquest complement tindrem 3 nous botons a la barra del navegador,

Captura de pantalla 2010-01-28 a las 17.02.46.jpg

Una vegada donats d’alta i instal·lat el complement, quan vulguem guardar l’adreça d’una plana web, com per exemple la d’aquest bloc, tot el que hem de fer és clicar el botó que diu tag. En aquell moment s’obre una nova finestra,

Captura de pantalla 2010-01-28 a las 17.06.01.jpg

i ara podem emplenar la informació corresponent. Podem indicar un títol per aquesta plana web. Si volem prendre notes o si volem compartir amb algun amic aquesta plana web. Però la part més important és la de Tags. Tal i com he dit prèviament, sense etiquetes no hi ha cerques, de forma que hem d’escollir de forma acurada les etiquetes que volem per aquella plana web. A més podem fer que aquell enllaç sigui per ús privat si marquem l’opció de “Mark as Private”. Fins aquest moment Delicious no és res més que uns favorits on-line que hem pogut compartir amb els nostres coneguts. Però la gràcia de Delicious va una mica més enllà. De la mateixa forma que nosaltres hem etiquetat una plana web amb 4, 5 o 10 etiquetes, podem veure les etiquetes que han fet servir altres usuaris, aconseguint d’aquesta forma informació extra. O també podem cercar per etiquetes de forma que si fiquem “AppleScript” trobarem totes aquelles planes que la gent ha etiquetat com a “AppleScript” i podem veure quina és la quantitat de gent que ho ha fet, de forma que podem seleccionar aquelles planes webs que mes gent tingui etiquetades.

El proper dia explicaré una mica el Google Reader.

Anuncios

2 comentarios to "El magatzem digital (I)"

Certament això del delicious pot ser molt útil, però trobo un atràs que calgui tenir compte del yahoo. És una de les coses que detesto de les aplicacions a internet… cal registrar-se a tot arreu i per seguretat cal tenir pswrds diferents a cada costat… i he comptat massa llocs que tinc pswrds, massa! I el keychain no és tan útil en aquest sentit, hi ha pàgines que no et permeten emmagatzemar la clau per próximes visites.

Però estic d’acord que tenir els bookmarks compartits i sobretot etiquetats pot ser molt útil. Podria ser un gran què per seguir la bibliografia d’un tema de recerca. Ara per ara ens enviem mails amb els que estem dins d’un mateix grup, però seria genial poder-ho ser on-line…

Hi ha formes de guardar la informació dels Passwords. De fet jo no recordo cap directament faig servir un programa per guardar-los tots, el 1Password. el programa és una base de dades de sites i passwords, tot protegit per un Password mestre que és el que has de recordar. El programa et genera passwords aleatoris de forma que són molt més segurs que no pas anar ficant sempre “El Password”… La llástima és que es tracta d’un programa per Mac, però realment val la pena la petita inversió que fas.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Delícies weberes

Posts Más Vistos

Anuncios
A %d blogueros les gusta esto: